HDMI másolásvédelem avagy HDCP kivédése

(5)(3)
By | 2016-07-03

A munkám során sikerrel megnyertem egy számomra eléggé új, „digitális rögzítés és közvetítés” témakört. Ugyan a témában egyáltalán nem vagyok nagy szakavatottja, de mivel itt is található számítógép így engem is érintett.

A címben is már említett probléma egy viszonylag kesze-kusza feladat megvalósítása közben merült fel:

Mivel sajnos az eszközeink eléggé elavultak a stúdióban és szinte minden VGA-n és RCA-n megy, a rögzítést pedig egy viseltes DVD rögzítő a felelős, a biztonsági mentés pedig a dvd-re írás volt (hagyjuk!…. tudom mit gondoltok! Én is!).
A „rendszer” fejlesztése egy digitális rögzítő kártya lett, amivel szerettük volna a számítógépen rögzíteni és közvetíteni a műsort. Számunkra is nyilvánvaló volt, hogy ha már veszünk nem analóg hanem HDMI rögzítést fogunk használni, hogy a későbbi fejlesztés során ne kelljen ezt is lecserélni.

avermedia-avertv-live-gamer-hd

Így vettünk egy „avermedia live gamer hd”, ami megbízhatóan és minőségin tette volna a dolgát, ha nem kapott volna HDCP jelet a DVD rögzítőből.

Hogy mi az a HDCP? A HDCP egy nagy sávszélességű digitális másolásvédelmi (tartalomvédelmi) eljárás. A HDCP megakadályozza a digitális audio és video tartalmak másolását a DisplayPort, Digital Visual Interface (DVI), High-Definition Multimedia Interface (HDMI), Gigabit Video Interface (GVIF) vagy Unified Display Interface (UDI) csatlakozókon keresztül, alkalmanként még a szabadon másolható tartalmak esetén is.

És itt pont az utolsó mondatrész a jelentős: „még a szabadon másolható tartalmak esetén is”.
Mivel mi a saját rendezvényeinket szerettük volna egy másodlagos mentést végezni és közvetíteni, így a jogosultságunk nem kérdés.

De hát nem volt mit tenni, trükkhöz kellett folyamodnunk. A howtogeek.com –en talált cikk alapján egy megfelelő HDMI elosztóval kiszűrhető ez a jel és biztonságosan megjeleníthető a számítógépben. Tettem egy próbát és a népszerűbb informatikai üzletekből próbáltam segítséget kérni, de leginkább általános és finoman megfogalmazott bullshit-et kaptam csak. (Érdekes, hogy évi több milliós vásárlás nem tesz kiemelt ügyféllé! )

Így ezzel a válasszal és tanulsággal inkább a külföldi boltok felé vettem az irányt és próbáltam a cikkben is említett HDMI elosztót beszerezni ( ViewHD 2 Port 1×2 ). Azt már tesztelték, tuti jó lesz. Az eBayen meg is találtam viszonylag baráti áron (~4-5e Ft) az eszközt, ám a szomorú hír a szállítás volt, ugyanis az majdnem a duplája, 8e Ft volt. A kézhezvételkor tapasztaltuk, hogy az eladó szerencsére az európai töltőt csomagolt a termékez így nincs szükség semmilyen átalakítóra.

A View HD szép és igényes kinézetű, minőségi tervezéssel készült, úgymint fém ház és strapabíró kábelek és csatlakozók.

A rendszerbe való beépítés után azt kaptunk, amire számítottunk. A HDCP jel kiszűrve, mehet a közvetítés.

Forrás: http://www.howtogeek.com/208917/htg-explains-how-hdcp-breaks-your-hdtv-and-how-to-fix-it/

Likes(5)Dislikes(3)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.