Még mielőtt a modellezésbe belekezdesz…

(0)(0)
By | 2016-01-08

betatermek_1_nagy … pár dologra szükséged lesz. Ez lehet kicsit túl egyértelmű dolog, de azért erről is érdemes beszélni!  Ha bárki Balsa repülő építésbe kezdene,senki sem nélkülözheti a spéci eszközeit.

A legegyértelműbb dolog részletezésébe nem is mennék bele, hisz mindenki tart otthon szerszámokat. Csavarhúzó, kalapács, olló, harapófogó. Csavarhúzóból egy mini csavarhúzó készletet tudnék javasolni. Nekem szerencsére egy bővebb, nem csak csillag hanem imbusz és torx csavarhúzó készletem is volt itthon és mellé egy cserélhető fejű, normálméretű csavarhúzó is. Igaz a torx és imbusz inkább az rc autók szerelésénél jön jól, de ha már venni kell, gondolkodjunk előre.

DSC07163 Ha fával akarunk foglalkozni biztos szükségünk lesz mini csipeszekre és gombostűkre. Ezek stabilan tudják tartani a fát akár több napon keresztül, nem úgy, mint a kezed J . Én már most használtam el a második doboz gombostűmet, mert nem csak összeragasztásnál, hanem erősítésnél is jól jön. És könnyen hajlik -> gyorsan fogy.

Ezen felül pedig vágó eszközt is fogunk használni. Ha valakinek hírtelen a szike jutott eszébe, az se rossz. Vannak igen éles szikék, amiket barkácsboltokban kaphatunk és azok gond nélkül elvágnak 0,5cm-1cm vastagságú Balsa fákat. Nekem sniccer volt csak itthon, az is jó.

810128_BB_00_FB.EPS_1000 Vagy vehetünk a mellékelt képen látható gravírozó és csiszoló gépet. Sajna anyagilag ez már egy nagyobb kiadás, cserébe órákat spórolhatunk meg egy kézi fűrésszel szembe. Bár az meg egy konditerembérletet spórolna meg, úgyhogy 1:1 . Bár a lányoknál nem fog bevágódni az, akinek csak az egyik keze izmos J.

Én a Conrádnál vásároltam meg egy árban már nem alap készüléket. Ha egy jó tanácsot elfogadtok, érdemes olyat vásárolni, ami flexibilis fejjel rendelkezik és kis akasztó kapható hozzá. Sokkal könnyebb egy pár grammos fejet mozgatni, mint egy komplett fúrót. Arról nem is beszélve, hogy sokkal több helyre beférek vele. A motor része nagyon strapabíró és szépen viszi, amit kell. Talán a fejeket keveslem hozzá, de azt bármelyik szerszámboltban kapható hozzá.

És végére hagytam a két legfontosabb dolgot:

DSC06882Hely! Az elején én egy nagyobb, szinte üres szobában kezdtem egy kis asztalkán. De azt mindig tisztán és rendben kellett tartani. Az pedig nem móka, ha minden nap este 9kor porszívózok, mert akkor lettem kész. Így hamar feladtam és leköltöztem a pincébe. Ott nem zavarok senki és csak rajtam múlik mit hová és hogyan teszem. Vateráról beszereztem pár asztallapot és rengeteg helyem lett.

tervrajz És végül egy jó tervrajzra is szükségünk lesz. Ha nem valami kezdő tervrajzot veszünk elő, hanem hozzám hasonlóan valami különlegességet akarunk készíteni, akkor a netet kotorva hosszú órákon át nézelődhetünk. Fontos, hogy fekete-fehér vonalrajz legyen. Ezt a Google képkeresőjében a keresőeszközök-> Vonalrajz kiválasztásával könnyedén szűkíthetjük.

A találatok közül igyekezzünk olyat keresni, amin már megrajzolták a szárny bordákat és törzs metszeteket külön-külön. Ugyanis ezek-azok, amivel elsőként kezdeni fogunk. Az hogy már ezeket hogyan illesztjük egymáshoz, a rajzból egyértelművé teszi.

Én a fentebb látható tervrajzot választottam, ami szemfülesebb olvasók biztos kiszúrják, hogy inkább makett, mint modell, de ez engem nem zavart 😛 . Akartam egy ilyet! És nem is kis méretben. A szárny ~2m körülire számoltam, ami még inkább felajzott engem. Persze ettől nem lesz könnyebb a dolgom, viszont sokkal nehezebb lesz. 😛
Oké befejezetem! 😉

 

 

 

 

Likes(0)Dislikes(0)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.