Red Alert 2 & Yuri a Windos 7, 8, 8.1-en

(3)(0)
By | 2016-08-20

red-alert-2Biztos sokatokat szállta már meg az az érzés, hogy “régen milyen jó játékok is voltak, amikkel órákon át lehetett játszogatni …”. A minap már én is megelégeltem a mai túl pörgős és dühítő játékarzenált és olyannal akartam játszani, ami tényleg kikapcsol és pihentet. Merengvén, hogy mi lenne erre a legalkalmasabb egyszer csak bevillant a Red Alert című stratégiai játék, amit biztosra veszek, hogy nem kell senkinek se bemutatni. Akinek mégis… szégyellje el magát 🙂 … és kattintson ide!
Nyilván a Red Alert 1 is egy remek stratégiai játék volt a maga idejében, de a mesterséges intelligenciája manapság már nem igen jelent senkinek kihívást.

Viszont ezt a közel 16 éves játék – húú mindjárt nagykorú lesz 🙂 – nem igazán van felkészítve a mai operációs rendszerekre. Miért is lenne? Akkoriban gondolatba se volt. Így nem csoda, hogy vagy el se  indul, vagy ha igen akkor akadozik! Igen jól olvastad, akadozva. No, de nem azért mert nem lenne elég neki a géped, hisz a mai gépek többszörösen gyorsabbak mint az akkoriak, hanem szimplán nem kompatibilis valamivel.

Ha te is így jártál és nem úgy fut a gépeden, ahogy annak illene van pár tippem a számodra.

Ha el se indul, akkor az első dolog, amit tehetsz, hogy az indító fájlon (game.exe vagy YURI.exe) jobb gombot nyomsz és rákattintasz  a tulajdonságokat menüpontra.
jobbG
Az elő ugró ablak kompatibilitás fülön, választ ki a Windows Xp-t és, hogy mindig rendszergazda ként fusson.
tulajdonsagok
Ha ezt megtetted, akkor most már -elméletileg- el kell tudnia indulni. Amennyiben még se indulna el lentebb olvashatod a “B tervet”. 🙂

Viszont így most már biztos a szemedet is kiveri a második probléma:
A felbontás túl kicsi. 

A legegyszerűbb megoldás erre a problémára egy aprócska kis program, neve YuriScreenResolution – amit innen tölthetsz le -.
Használata:

  • csomagold ki a játék könyvtárába,
  • készítesz egy ikont az asztalra,
  • a biztonság kedvéért beállítod, hogy ez is rendszergazda jogokkal fusson.

Induláskor az alábbi ablak jelenik meg, amimről nekünk két fontos funkcióra lesz szükségünk. A felbontás kiválasztása a “set game resolution to” gombbal. Ez állítja be a játék felbontását. Illetve a megfelelő játék ikonjára. Ball az alap Red Alert 2, a jobb a kiegészítés a Yuri.

YuriScreenResolution

Sajnos arra, hogy a menü is nagy felbontású legyen nincs módunk, ez csak a játék felbontását állítja át, de már ez is elég ahhoz, hogy élvezhető legyen.

Amennyiben minden rendben fut és a játék mégis olyan mintha akadozna, használjuk a másik megoldást:

B terv!

Mivel a játék 2000-es kiadású és akkoriban a Windows Xp- volt az amire optimalizálták, így a legkézenfekvőbb megoldás, hogy használjuk azt. Nyilván senki se fogja ledarálni a gépéről a szuper új rendszerét, meg nem is biztos hogy feltudna telepíteni rá egy ilyen régi rendszert.

Az ilyen problémákra lehet tökéletes választás a VirtualBox nevű program, aminek lényege, hogy egy szimulált környezetben (szinte) bármilyen rendszert tud futtatni.

Ha szükséges szívesen készítek egy leírást erről is, de mivel már mind fáradunk 🙂 most csak pontokba szedve részletezném:

  • VirtualBox program letöltése és telepítése
  • Új virtuális gép készítése: windows XP, 1Gb ram bőven elég és 10gb merevlemezzel
  • Windows XP telepítése
  • VirtualBox-nak a kiegészítésének telepítése
  • Játék telepítése
  • Felbontás módosító telepítése

És kész is.

Ha a rendszert is beleszámolom, az egész nem lesz több mint 6-7-8 Gb-t, ami a mai játékokhoz mérve nem is olyan sok.
Én így használom, mert kevesebb problémával jár és tutibb a működése.

Remélem hasznosnak találtátok a leírást!
Üdv!
NP

 

 

Likes(3)Dislikes(0)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.